Продължете към съдържанието

Искате да вмъкнете паркет на места в дома, за които знаете, че не е добра идея. Ламинат за баня не е много добро решение, поради редица специфики на тази подова настилка. От друга страна има ламинати за баня, които да речем, са по-правилен избор от това да внесем килим, но тя все още могат да се окажат проблематични.

Влагата убива твърда дървесина, а банята е може би най-влажната площ на целия дом. Душове сутрин, топли вани за децата преди нощта да е настъпила, преливници, разливи и пръски могат сериозно да навредят на пода.

От всички варианти твърдата настилка, инженерството е по-добър избор за баня от твърд паркет като шперплат или масивна дървесина, където долните слоеве държат срещу влага сравнително добре и са много стабилни. Проектирана с твърда подова настилка паркет баня може да се окаже много правилен избор, само в помещения, където има добра вентилация. Тези зони не трябва и да са подложени на голям трафик.

В домакинства, където има много обитатели или малки деца, трябва да се вземе предвид и методиката на дребните ремонти и отопление. Ако помещенията не са достатъчно отоплявани, то и влагата ще се задържа за по-дълго, а това ще провокира образуването на мухъл.

Въпреки че няколко остри химически препарати могат да убият вредни плесени и бактерии, те вероятно ще потъмнеят или ще нанесат сериозни щети. Какво да направим:

Отоплението в банята с твърда подова настилка

Някои подове имитират външния вид на истинско дърво. Много винилови подове могат да бъдат съчетани с външния вид на твърда дървесина и да са почти неразличими от истинско дърво от останалата част на вашия дом. Дърво, преобразено в плочки може да бъде добра алтернатива на твърда дървесина.

Обработени настилки от дърво

Ако дървеният под е специално обработен срещу влага, това може да бъде друга алтернатива Специално внимание се отделя на химичния състав и възможните нива на излъчване на такива подове, докато правите проучване на пазара за подови настилки. Имайте предвид, че много облицовки запечатват водата и са били използвани в миналото. За разлика от тях обаче техните нива на токсичност не са така високи.

Как да постъпим ако държим на масивен естествен паркет за баня:

Минимизиране влажността на баня с правилно вентилиране

Бързо почистване на всички разливи

Места с килими в области с „висок риск“ от преливане на вода, т. т. в предната част на вана, тоалетка / мивката и душ.

Нещо толкова просто като запушена тоалетна или конденз по тръбите за тоалетна потенциално би могло да се превърне в много по-голям проблем. Вземете превантивни мерки и да определете всички проблеми, веднага след като те възникват. Посетете магазин за резервни части.