Продължете към съдържанието

Пролетно почистване на двор или насипване на двор с пръст и камък е наложително при планирането и подредбата на градината.  Също така пролетта е най- подходящия сезон да огледате къщата и да отстраните всички повреди и изменения, които могат да се окажат опасни за здравето и живота на семейството.

Насипване на дворПроверете обшивките и тухлите дали са оцелели по време на зимата. Тухлите и зиданите повърхности трябва да бъдат твърди, без никакъв белезникав прах по повърхността. Минусовите температури са особено тежки за зидарията и мазилката, когато влагата се просмуква в тях и се разширява.

Разгледайте основите на къщата, особено ако са от бетон. Проверете за пукнатини и оцветявания, които говорят за теч на вода или източник на влага. Малките пукнатини обикновено са нормални, но големи, зейнали пукнатини сигнализират за възможни повреди по основата. Консултирайте се със специалист, ако забележите някакви признаци на структурна повреда на циментови или дървени основи. Проверете състоянието на външната боя. Има ли повърхностно напукване или надраскване? Дали вашата къща има нужда от нова боя работа или може да изчака още една година?

Подравняване на дворДокато проверявате покрива, отделете малко време, за да погледнете и вентилационните капаци. Уверете се, че са сигурни и в добро състояние. Почистете всички листа, птичи гнезда или други отпадъци по покрива. Обслужете комина. Погледнете металната свръзка, заобикалящата комина на покрива. Дали е в добра форма? Почистете комина си след края на отоплителния сезон и го оставете готов за следващата есен и зима. Подстрижете и премахнете клоните, които висят твърде близо до дома ви. В пролетните бури, тежките клони могат да нанесат значителни щети на вашия дом. Изрежете всички ненужни дървета и храсти.

В добро състояние ли е терасата или верандата? Дръпнете парапетите, за да тествате стабилността и подскочете върху дъските, за да прецените здравината. Разгледайте внимателно какво е състоянието на дъските, възможно е да е започнал процес на гниене. Измийте цялата къща отвън. Използвайте градински маркуч и дълга, твърда четка, за да достигнете и високите част и изтъркайте внимателно навсякъде. Помислете за ремонт или подмяна на повредени части от оградата, ако е необходимо. Покрийте с найлон или брезент останалите, неизползвани дърва от зимата, за да ги задържите сухи до есента.

Кога беше последният път, когато проверихте за някакви признаци за наличие на вредители в дома ви? Докато мишки обикновено се изнасят навън в по-топлото време, на тяхно място се настаняват насекоми. В затворените тавански помещения може да намерите и прилепи. Направете план за контрол на вредителите и действайте преди проблемът се разрасне без контрол. Проверете състоянието на вашите тротоари, алеи и други пътеки. Сложете нов чакъл по алеите и запечатайте бетона или асфалта, колкото е необходимо, за да предотвратите напукване, изкривяване и други повреди. Стълбите и пътеките са едни от най-опасните райони в и около къщата ви. Уверете се, че са в добро състояние – без неравни повърхности, петна мъх или дупки.

Подгответе вашата система за охлаждане през лятото. Изчистете отдушниците и проверете за видими повреди. Ако имате септична яма, инспектирайте и изпомпвайте, колкото е необходимо. Твърде много собственици икономисват от това и тя замърсява  почвата и причинява по-дълбоки ВиК проблеми. Докато сте при нея,  тествайте за бактерии и качество на водата. Специалистите препоръчват тестване два пъти годишно. Време е да почистите двора от ненужните вещи, за да придобие подреден и приветлив вид.