Продължете към съдържанието

След дългата зима идва време да подготвите тревните площи за пролетта и лятото. Запретнете ръкави и да започнете с отстраняването на:
• Отпадъци и кучешки изпражнения
• Суха трева, листа, шишарки и други боклуци
• Мъртви листа и стъбла на трайни насаждения
Една от първите задачи през пролетта почистването на градината. Трябва да съберете всички депозирани в двора ви боклуци през зимата. Необходимо е да се справите с изхвърлянето на отпадъците от двора си до първия ден на април. Извършвайте повечето от дейностите в градината с работни ръкавици, тъй като може да се наложи да събирате и счупени стъкла.

Пролетно почистване

Друга неприятна задача в пролетно почистване на градината ви е изхвърлянето кучешките екскременти. Това е особено неприятно, когато чистите на съседското куче. Можете да предотвратите посещенията на чуждите кучета във вашия двор с използването на подходящи репеленти.

Изпражненията на котки и кучета съдържат патогени. След всичко направено дотук, можете да преминете към грижите за тревата . Ако събирате листа старателно през есента, ще увеличите шансовете си за избягване на гъбични заболявания, известни като “ снежна плесен .“ Но неизбежно ще продължават да падат някои издухани от вятъра листа, които остават чак до месец март. Това е добре, защото дори и без наличието на листа като отпадъци, вероятно бихте искали да използвате търмъченето като част от вашето пролетно почистване на моравата. Защо? Защото дълбокото търмъчене също ще помогне за контролиране на натрупването на слама в почвата.

Докато търмъчите тревата, се старайте да отстраните шишарки или други природни отпадъци. Шишарките не влизат лесно в кофата за компост , освен ако не са били настъргани първо. Някои хора използват шишарки в занаятчийството за изработването на различни сувенири, но за останалата част от хората, те са просто неудобство. Пролетното почистване в цветните лехи започва с премахване на всички сухи листа и стъбла от многогодишни растения и декоративни треви, които не сте успели да премахнете през есента. Ножиците често работят по-добре, отколкото нож в изпълнението на тази задача.

След качественото почистване на моравата идва ред на подготовката на цветните лехи за засаждане и торенето им. Осигурете достатъчно компост, за да имате наистина хубави цветя. Така ще се избавите от плевелите по естествен начин и ще осигурите добро подхранване на растенията.