Продължете към съдържанието

Създаването на красив дизайн в двора край къщата не е толкова трудно, колкото си мислите. Следвайте поне част от съветите, които ще ви дадем и ще се радвате на чудесна градина.

Дизайн на градина в двора

  1. Избери си подходящи видове растения

Най-добрите цветни градински дизайни включват няколко вида на цъфтеж, включващи дълготрайни насаждения, краткотрайни, красиви едногодишни, сезонни луковици, декоративни треви и лози. Преди да започнете да подреждате вашата цветна градина, разберете какви видове градински растения има в градината, какво могат да предложат като цвят и визия, както и какви ограничения предлагат.

  1. Изберете стил за градината

Дали продиктуван от архитектурния стил на Вашия дом или личните ви предпочитания, стилът на вашата градина може да ви помогне да съобразите размера и дизайна. За различните стилове подхождат различни видове растения.

  1. Определете формата и размера на градината

Цветя могат да бъдат подредени в лехи във всякакви форми и размери, от експанзивни правоъгълници до дребничка ъглови лехи. За да получите представа за това как цветната ви градина ще се впише в останалата част от пейзажа, използвайте градински маркуч да определите границите. Разходете се около лехите. Вижте дали можете да достигнете до „растенията“ в средата или трябва да направите пътека. Друг съвет: Не започвайте с твърде голяма площ. Винаги може да започне с по- малък парцел и да го разширите, ако е необходимо.

  1. Изберете си цветя

След като сте решили какъв ще е вида, форма и размера на цветната градина, е време да  помислите за цветята. Изберете си фокусни точки, размери на цветята, продължителност на живот, цъфтеж и възможни цветови комбинации в различните сезони.

  1. Фокусна точка

Всяка градинска леха, без значение дали е голяма или малка, трябва да има фокусна точка. Фокусни точки привличат погледа преди да сме погледнали останалата част от алеята. Това може да означава, да засадите големи чимширени храсти по ъглите на лехата и цъфтящ храст в средата или да засадите един вид цвете в цялата леха, обиколена с тънка ограда.

  1. Подберете растенията по височина

Важно е също да помислите за височината на растенията , преди да направи каквато и да е селекции. Например, ако вашата градина играе ролята на ограда на къщата, високите растения ще трябва да отидат отзад , но не трябва да бъдат толкова високи, че да блокират прозорци или врати. А ако вашата цветна градина е проектирана като остров,  високите растения трябва да отидат в центъра. Някои по-ниски растения не виреят добре, когато са в сянката на високи растения, така че огледайте отделните цветя внимателно и преценете как ще ги засадите.

Както и да я подредите, градината изисква редовни грижи от ваша страна. Трябва добре да сте запознати с начина на поливане на цветята, за да можете да се радвате по- дълго на красотата им. Необходимо е и редовно почистване на градината. Отпадъци, плевели, паднали листа, всичко това може сериозно да наруши добрия външен вид на вашия оазис. Ако съберете по- голямо количество смет, можете да прибегнете до услугите на фирма за извозване на боклуците от градината.